דקל קנרי (Phoenix canariensis)
תוכן עניינים
Toggleעץ אנדמי (אזור גידול ספציפי) לאיים הקנרים הנמצא בכל 7 האיים כאשר באיי לה גומרה יש את האוכלוסייה הטבעית הגדולה ביותר של הדקל הקנרי.
דקל קנרי בוגר ובריא בתנאים אידיאלים מייצר כ-50 עלים חדשים בשנה כאשר נוף העץ מורכב מ 130-150 עלים.
בדרך כלל עצים אלו סובלים ממחסור באשלגן ובמקרים אלו יש הרבה פחות עלים על העץ ויכול להגיע למצב בו פחות מחצי ממספר העלים בשיא בריאותו של העץ.
הענפים בדקל הקנרי לא מתנקים מעצמם ודורשים גיזום מקצועי שלעיתים קרובות לא מתבצע ואז העץ הופך לבית גידול ליונים, חולדות, עכברים ועוד מגוון רחב של בעלי חיים מועילים יותר ומועילים פחות וכאשר מתבצע הופך את העץ למטרה כאשר חדקונית הדקל מתבייתת על החומרים הנדיפים הנפלטים מהעץ כתוצאה מהגיזום ובמידה ולא יתבצע הדברה כנגד החדקונית מותו של העץ כמעט בלתי נמנע.
היום בעקבות השימוש הגנני הנרחב בעץ זה ניתן למצוא את הדקל הקנרי במדינות רבות בעולם.
ניתן לגדלו מגובה פני הים ועד 600 מטר מעל פני הים ובדרך כלל נוכחותו תעיד על מקומות בהם יש מים תת קרקעיים (לא כשמדובר בגינה ) .
תיאור הדקל הקנרי:
גזע – אחד יכול להגיע עד 20 מטר (במקרים מסוימים גם ל-40 מטר גובה).
נוף – יכול להגיע לקוטר של 10 מטר ויותר.
קוטר – הגזע נע בין 60-90 ס"מ בדרך כלל כשהבסיס בדרך כלל יותר רחב (יכול להגיע ל120 ס"מ).
עלים – העלים מגיעים לאורך של 4-6 מטר כשבבסיסם יש מעין "דוקרנים" באורך של 10 ס"מ ויותר.
פריחה– הפריחה מתבצעת על ענף באורך של מטר בצבע כתום – צהוב
פרי – בצבע כתום – צהוב באורך של 2 ס"מ וקוטר של ס"מ אכיל כאשר הוא בשל אך בגלל גודל הזרע הגדול ומנגד שכבת הציפה (החלק האכיל) הדקה הופכים את הפרי של הדקל הקנרי ללא כלכלי כפרי מאכל לבני אדם אך עטלפי הפירות נהנים מאוד מפירותיו.
הדקל הקנרי שייך לעצים מסוג דו –ביתיים מה שאומר שיש עץ זכרי עם האבקנים ועץ נקבי עם העליי (צלקת).
אזורי מחייה – הדקל הקנרי מסוגל לחיות במגוון רחב של סוגי קרקעות (חול ועד אדמה כבדה) ,טווח טמפ' רחב יותר (עד -10 מעלות) ויכול לשרוד עונות יובש והצפות יותר מכל דקל אחר, תכונות אילו אפשרו לדקל הקנרי להיות הדקל הנפוץ ביותר בעולם וניתן למצוא דקלים קנרים באירופה, אוסטרליה, הודו ישראל ועוד מגוון רחב של ארצות.
תנאי גידול – אדמה מנוקזת היטב ושמש מלאה הם האידאל מבחינת הדקל הקנרי אך עצים ישרדו גם במקומות מוצלים עם ניקוז גרוע.
בתנאים אולטימטיביים אלו עץ צעיר יכול לגבוה עד כ-30 ס"מ בשנה אך בדרך כלל צומח בקצב איטי יותר.
הדקל הקנרי נחשב עץ עם צמיחה איטית מאוד ולכן ניתן לשימוש גם כצמח לבית מואר היטב.
העתקת דקלים קנרים– מתבצעת כמו העתקת כל דקל אחר כאשר גוזמים ענפים מיותרים וקושרים את הנותרים יחד על מנת למנוע איבוד מים מיותר עד להתאקלמות העץ והתפתחות מערכת שורשים חדשה ומפותחת מספיק לתמוך בצריכת המים של העץ.לאחר גיזום הענפים מוציאים את העץ יחד עם בית השורשים (בערך מטר מכל צד של הגזע).
זיהוי מחסור בדקל הקנרי :
מחסור באשלגן –מחסור בזרחן יבוא לידי ביטוי בעלים הישנים יותר שישנו את צבעם לירוק בהיר עד צהוב עם כתמים נרקוטיים (נקודות שחורות) ועם החמרת המצב יהיו יותר כתמים נרקוטיים והעלעלים ישברו מה שיבוא לביטוי בענפים פגומים בצורה מאוד אופיינית ויהיה מלווה באיבוד עלים מהיר יותר מה שמוביל לנוף קטן משמעותית ביחס לעץ המדושן היטב.
מחסור במגנזיום – יבוא לביטוי בעלים ישנים בצבע
שימושים : שדרות, פארקים, גינות נוי גדולות, חניונים וכו..
מזיקים לדקל הקנרי בישראל:
המזיק העיקרי והקטלני ביותר כיום לעצים אלו בארץ היא חיפושית הדקל האדומה שזחליה גורמים למותו של עץ בוגר תוך מספר חודשים מועט ועלייה ניתן לקרוא בקישור הנ"ל: חדקונית הדקל האדומה
יש לכם שאלות? מעוניינים להזמין הדברה?
אלעד אורי אגרונום ומדביר ישמח לענות לשאלותיכם ולבצע הדברה מקצועית בביתכם
ג'וק בראש – הדברה נכונה
054-4603208