fbpx
לוגו ג'וק בראש
עקרב - -עקצן צהוב

הדברת עקרבים – הדברה נכונה

הדברת עקרבים

בעולם יש כ-2400 מיני עקרבים המתחלקים ל13 משפחות ומתוכם רק 25  מינים נחשבים כמסוכנים לבני אדם (כל מיני העקרבים ארסיים אך לא כולם מסכנים חיים).

בישראל יש 21 מיני עקרבים ומתוכם 4 נחשבים מסוכנים לאדם ( קטלן עב זנב , קטלן דו גוני, קטלן עברי, ועקצן צהוב אחד מהמינים המסוכנים בעולם וידוע בשמו העממי – עקרב צהוב).

חשוב מאוד לדעת –"עקרב צהוב מסוכן עקרב שחור לא"  – פשוט לא נכון.

עקצן צהוב הוא באמת העקרב המסוכן ביותר והוא מין הסתם  בצבע צהוב

אבל

קטלן עב זנב צבעו שחור – חום והוא מסכן חיים  והפוך יש עקרבים צהובים לא מסוכנים.

הדרך הטובה ביותר לזהות את מסוכנתו של עקרב מסוים  היא זיהוי ודאי של המין והכרת התכונות במידה ואתם לא מכירים יש דרך טובה יותר  להבדל בין עקרב מסוכן לעקרב לא מסוכן לפי צבע והיא בעזרת התבוננות  בעובי הצבתות, כאשר עקרב עם צבתות דקות ועדינות יהיה מסוכן יותר ואילו עקרב עם צבתות עבות יהיה ארסי אבל לא מסכן חיים ולכן מסוכן פחות חשוב לציין ש"עובי הצבתות" הוא יחסי ורק מי שמכיר את המינים השונים יוכל לשים לב לכך.

 עקרבים בניגוד לדעה הרווחת אינם משתייכים למשפחת החרקים (3 זוגות רגלים) אלה למשפחת העכבישיים (להם 4 זוגות רגלים).

תיאור: לעקרב 8 רגליים ,2 צבתות, ראש – חזה, בטן קדמית רחבה ואחורית צרה -שבסופה יושב העוקץ. לעקרבים ממשפחות השונות צבעים שונים בניהם חום- שחור ובגוונים שונים של צהוב.

תזונה: כל העקרבים הם טורפים וניזונים מחרקים, פרוקי רגליים, שממיות, עכברים וכו' …

העקרבים משתמשים בארס על מנת לשתק את טרפם ובכך להקל עליהם את מלאכת הלכידה והטריפה.

מקומות מסתור: עקרבים בדרך כלל ימצאו במחילות באדמות חוליות וכבדות שהעקרבים חופרים בעצמם או במחילות נוטשות של בעלי חיים אחרים, מסלעות, תחת גרוטאות, קליפות עצים וכדומה.

רבייה: תהליך ההזדווגות של העקרבים מפתיע ומזכיר רבות את תהליך מציאת בני זוג אצלנו בני האדם, בתקופת הרבייה (מאי -ספטמבר) הזכר המשחר לטרף מסתובב סביב מגוריו ומחפש צייד ובת זוג במקרה בו העקרב נתקל בנקבה הוא מסתובב סביבה מספר פעמים כשנקבה המעוניינת בחיזור עומדת ללא תנועה בשלב הבא הזכר יגע ברגליי הנקבה באמצעות הצבתות במידה והנקבה לא תזוז לאחר שלב זה הזוג הצעיר יצא לטיול של מספר דקות עד שעות ימצאו מקום מתאים להעברת תיק הזרע, חשוב לציין שבכל שלב בו הנקבה תחליט כי אינה מעוניינת הזכר יפסיק בחיזור ויעזוב את המקום.

כחודשים לאחר ששק הזרע הגיע ליעדו תתרחש השרצה ומיד לאחר מכן העקרבים הצעירים יטפסו על גב האם ויישארו שם עד לאחר ההתנשלות הראשונה.

העקרבים עוברים השלה מספר פעמים במהלך חייהם הנמשך בין 4 ל-25 שנים (תלויי במין ובתנאי הסביבה) ובתקופה זו הם חייבים להמשיך ולנוע על מנת שמעטפת הגוף לא תתקשה בצורה שתקשה עליהם לנוע

מינים מסוכנים בארץ:

קטלן עב זנב – שחור -חום – מסוכנת – כל הארץ -יש להתפנות לטיפול רפואי.

 

קטלן דו -גוני – חום עד שחור – מסוכנת –בעיקר לילדים ובעלי רקע רפואי בעייתי- רוב שפלת החוף ,נגב מרכזי וצפוני, מדבר יהודה בקעת הירדן – יש להתפנות לטיפול רפואי.

קטלן עברי- חום בהיר עד צהוב – מסוכנת – חולות מישור החוף וחולות הנגב – יש להתפנות לטיפול רפואי.

עקצן צהוב – צהוב – מסוכנת מאוד- כל הארץ מלבד כרמל, אזורים חוליים והעמקים עם אדמות כבדות– יש להתפנות לטיפול רפואי במהירות האפשרית.

עקרבים ובני אדם

כל אחד ואחת ממכם כנראה פגש או יפגוש במהלך חייו עקרב ממין כזה או אחר, זה יכול להיות במבנה סגור כמו הבית או המשרד וזה יכול להיות בשטח פתוח כמו טיול במדבר, בחורשה ואפילו בחצר הבית .

עקרבים נמצאים בכל שטח המדינה ממטולה שבצפון ועד אילת שבדרום וכל שנה נעקצים הרבה אנשים ברחבי הארץ אך רק במקרים נדירים יחסית האירוע מסתיים ביותר מקצת כאבים וכמה שעות בבית חולים והסיבות לכך הו:

1.כל מיני העקרבים ארסיים אבל רק 4 מהם מסכנים חיים.

2.כיום הרפואה המודרנית יודעת לטפל בעקיצות של עקרבים ואפילו יש נסיוב לארס של העקצן הצהוב הידוע כעקרב המסוכן בישראל.

הדברה ומניעת עקרבים בסביבת הבית:

רוב האנשים הנורמטיביים כנראה שילחצו במקרה בו יזהו עקרב בבית ו/או בגינה על מנת להקטין את הסיכוי שהמפגשים הלא רצויים האלו בינכם ולעקרב יתרחשו יש לנקוט במספר פעולות פשוטות ויעילות:

1.ניקיון וסדר בבית ובגינה- עקרבים אוהבים להסתתר מתחת לאבנים ,סלעים וגם כל מיני חפצים מיותרים המפוזרים בגינה או בבית מה שנקרא בעברית צחה "ג'אנקיאדה".

שמירה על ניקיון הגינה מחפצים מיותרים אלו ,מצמחיית פרא ובכללי ממקומות מסתור  העונים לתנאי המחיה של העקרבים ימנעו מהם להתמקם בגינה/ בית  שלכם גם אם יעברו במקרה בסביבה ימצאו אותה כלא נעימה וימשיכו הלאה לגינה של השכן.

2.איטום- סגירת חורים מיותרים במבנה ימנעו מהעקרבים להם יש יכולות טיפוס וחדירה מרשימות למצוא את ביתכם כבית פוטנציאלי גם בשבילם.

רשתות על החלונות, מברשת ברווח בין הדלת לרצפה ואיטום פתחים בגג ימנעו מעקרב ש"מסייר" בסביבת ביתכם לבדוק את פוטנציאל המגורים אצלכם ויגרמו לו להמשיך הלאה למקום מזמין יותר.

3.מניעת מזון – עקרבים ניזונים מחרקים ופרוקי רגליים בעיקר אז שמירה על סביבה נקייה מחרקים מיותרים כמו ג'וקים , צרצרים וכדומה על ידי שמירה על הניקיון בחיי היום יום והזמנת מדביר במקרה הצורך יגרמו לעקרבים להמשיך הלאה למקום עשיר יותר במזון.

[YouTube src="

" ap="0" rel="0" loop="0" mute="0"]

הדברת עקרבים:

בניגוד למה שיגידו לכם חלק מבעלי המקצוע הדברת עקרבים באמצעות ריסוס לא ממש יעילה אם בכלל.

וריסוס הבית ומסביב לגינה ברוב המקרים ממש לא ייתן פתרון יעיל ואמין כנגד העקרבים ולכן רוב בעלי המקצוע שיבצעו את הריסוס הנ"ל לא יתנו אחריות על ביצוע הדברת עקרבים והם יודעים טוב מאוד מדוע.

אז מה עושים:

1.מנקים

2.מזמינים מדביר עם פנס אולטרה סגול , מטאטא, יעה ודלי ועם רדת החשכה שולחים אותו לגינה לאסוף עקרבים.

אז מה ההיגיון בזה?

גוף העקרב מגיב בצורה מיוחדת לאור אולטרה סגול וזאת בגלל החלבונים ממנו השלד החיצוני של העקרב עשויי מהם מה שגורם להחזרת אור ייחודית אצל עקרבים ,תופעה הנקראת "פלואורסנציה".

כשמאירים עקרב באור אולטרה – סגול העקרב נצבע בצבע כחול זוהר שבולט מאוד בגינה חשוכה ובכך ניתן לאתר אותם בקלות.

על מנת לשמור על הטבע ומארג המזון יש להימנע מהריגת העקרבים וניתן לאסוף אותם בקלות ובזהירות באמצעות יעה ומטאטא מבלי להתקרב אליהם ולאחר מכן לשחרר אותם בטבע הרחק ממקומות בהם גרים אנשים.

פעולה זו לא מומלצת לביצוע על ידי אנשים שלא מתורגלים בה ועלולה להיות מסוכנת מאוד ולכן כדאי להזמין בעל מקצוע היודע להתמודד עם עקרבים בצורה מקצועית ובטוחה.

מה עושים במקרה של עקיצה על ידי עקרב???

קריאה לעזרה / דיווח לכוחות החירום על מקום הימצאותכם במידה ואתם נמצאים בשטח.

במקרה ומישהו נעקץ על ידי עקרב יש לנסות ולהרגיעו במידת האפשר וזה חשוב מאוד ככל שהנעקץ יהיה לחוץ יותר הארס יתפשט מהר יותר ויעשה יותר נזק אז קודם כל להרגיע אותו .

במידה ויש דרך לקרר את מקום העקיצה על ידי מים או משהו קר כדאי מאוד לעשות זאת חשוב לא להניח קרח ישירות על הגוף לאורך זמן .

יש לקבע את האיבר הפגוע ולמנוע במידת האפשר תזוזות מיותרות .

יש לפנות את הנפגע לבית חולים במהירות האפשרית.

כל התמונות באדיבות דוד דוד לוכד נחשים וחובב עקרבים

**הנחיות אלו לא מחליפות יעוץ וטיפול רפואי מקצועי.

אלעד אורי – אגרונום, מדביר ולוכד נחשים

ג'וק בראש- הדברה נכונה

054-4603208

www.jukbarosh.com

 

 

 

 

 

 

סובלים ממכרסמים?

תנו למומחים לטפל בהם

למה לבחור בנו?

100% שביעות רצון

עם מוניטין של שנים רבות אנו יודעים להבטיח שביעות רצון מלאה ללקוחותינו, מדיניות אחריות לכל הדברה.

הסמכות ורישיון הדברה

עבודות ההדברה מבוצעות על-ידי עובדים מוסמכים ומקצועיים בעלי רישיון הדברה ממשרד הגנת הסביבה.

זמינות מלאה

אנו מספקים מענה מהיר ללקוחותינו ודוגלים בטיפול מהיר במטרד מרגע הזיהוי.

× שלחו ווטסאפ